MARCO KUNST
Al eerder schreef ik een blog over Toneellezen. Deze ging over het boek Circus Fantastini uit de reeks Toneellezen van Zwijsen. In deze boekenbabbel bespreek ik een tweede boek uit deze reeks: de Koukommers van Professor Volleknar. In deze boekenbabbel zal ik alleen in gaan op dit boek, niet op het toneellezen. Als je daar meer over wilt weten, verwijs ik je graag naar die blog.
“Reizen in een tijdmachine? Naomi en Tygo helpen professor Volleknar, maar het gaat niet helemaal goed. Welk vreemd wezen verschijnt er opeens uit de toekomst? En hoe praat zo’n Krawoebel eigenlijk?
Wie speelt welke rol in dit avontuurlijke toneelleesboek? Lees samen met iemand anders dit boek en voer als het ware een toneelstuk op. Door de dialogen blijft het verhaal lekker spannend.
Professor Volleknar heeft een groot probleem met zijn tijdmachine. Naomi en Tygo komen helpen, maar dat loopt op een gigatastische manier uit de hand. Tygo en Naomi moeten een heleboel knotsgekke toestanden oplossen in de verre toekomst. Wie weet lukt het de professor dan toch nog om een oplossing te verzinnen voor het klimaatprobleem!”
WAT VIND IK?
Dit boek voor toneellezen is denk ik wel een van de leukste die ik tot nu toe ben tegengekomen. Naast dat het een super spannend en grappig verhaal is, zit er ook nog een belangrijk probleem in verstopt: een klimaatprobleem. De leerlingen zullen enorm veel leesplezier met elkaar hebben wanneer zij het karakter spelen van Woebel de Krawoebel, Winky, Professor Volleknar, Naomi, Tygo, Botto, Josefien Knorreval, Boefie de Labradoeldel, Ben en Harry het Zelfzwevende voertuig. Naomi en Tygo helpen professor Volleknar met zijn tijdmachine. Na een succesvolle reis naar de toekomst, besluiten ze nog een keer naar de toekomst te gaan… Alleen dit loopt niet helemaal zoals gepland. Kunnen ze nog thuiskomen? Het begint immers allemaal wel heel erg lang te duren…. En wat hebben paprikapoeder en bananen hiermee te maken?
Babbelpunten: 10/10.
BOEKENPRET
In deze boekenpret gaan de leerlingen samen een kort verhaal bedenken. Ze bedenken eerst de rollen, bedekenken het verhaal en tot slot voeren ze het zelf op.