Ga naar de inhoud

BOEKENBABBEL: CIRCUS FANTASTINI

CAJA CAZEMIER

Deze week in de boekenbabbel: Cirsus Fantastini. Dit boek is onderdeel van de serie Toneellezen van Zwijsen. In deze blog vertel ik je meer dit boek, maar ook over toneellezen. Uiteraard sluiten we dan weer af met een boekenpret.

” Welk kind wil er nu niet bij het circus werken? Ook Maddie en Maikel fantaseren daarover in dit grappige toneelleesboek. Wie speelt zijn rol het meest overtuigend? Toneellezen is zó leuk: je kiest een rol en leest samen hardop de dialogen voor. Zo voer je eigenlijk een toneelstukje op. Binnenkort is het circusfestival en iedere circusschool mag met twee acts meedoen. Zal het Maddie en Maikel lukken om zich te plaatsen voor de wedstrijd? Er zijn alleen twee problemen: een geblesseerde enkel en een knallende ruzie.”

TONEELLEZEN
Voordat ik je ga vertellen wat ik van dit boek vind, vertel ik je eerst iets meer over Toneellezen, of theaterlezen zoals het ook wel genoemd wordt. Toneellezen is een vorm van lezen die vaak motiverend werkt voor leerlingen. De leerlingen lezen in tweetallen of kleine groepjes uit hetzelfde boek, en iedere leerling heeft een rol. Ze gaan als het ware een toneelstukje opvoeren, door de tekst hardop te lezen. Aan het begin van het boek/hoofdstuk moeten de leerlingen eerst de rollen verdelen. Als iedereen één of meerdere rollen heeft, kunnen ze beginnen! Los van het feit dat leerlingen op deze manier veel leeskilometers maken zonder dat ze dit eigenlijk zelf door hebben, oefenen ze daarnaast met nog veel meer vaardigheden die van belang zijn bij lezen. Ze moeten namelijk ook gebruik maken van hun stem! Denk hier bij aan het gebruik van verschillende stemmetjes bij de verschillende personages, maar ook je stem gebruiken om de tekst boeiender te maken.
Is ieder boek geschikt voor toneellezen? Nee, helaas niet. Boeken die geschikt zijn voor toneellezen, zijn boeken die hier speciaal voor ontwikkeld zijn. In deze boeken is een duidelijke rolverdeling zichtbaar en is rekening gehouden met het feit dat meerdere leerlingen tegelijkertijd dit boek aan het lezen zijn.

WAT VIND IK?
Na al vele jaren iets over toneellezen gehoord en gelezen te hebben, heb ik laatst een aantal boeken besteld uit de lijn Toneellezen van Zwijsen. Ik ben begonnen met het boek Circus Fantastini. Wat mij meteen bij alle boeken opviel is dat ze tegen een stootje kunnen, zowel van buiten als van binnen. Het boek heeft een hardcover en de binnenkant is gemaakt van stevig en glanzend papier wat niet snel zal scheuren. Dit vind ik super fijn want het zijn boeken die je graag intensief wilt laten gebruiken in de klas. Het zou dan ook zonde zijn wanneer deze meteen na 1 jaar afgeschreven kunnen worden. Het niveau van het boek is E6+. Dit vind ik ook een bijkomend voordeel van deze lijn boeken, er zijn inmiddels veel boeken op veel verschillende niveaus! Hiermee kun je gemakkelijk differentieren binnen je klas wanneer je verschillende leesniveaus hebt. Doordat de leerlingen in kleine groepjes in de boeken lezen, kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen, wat naar mijn idee de betrokkenheid alleen maar vergroot. Het enige nadeel is, is dat je van iedere boek wel minimaal 2 of 3 exemplaren nodig hebt om het toneellezen echt goed van de grond te kunnnen laten komen. Het zou nog wel kunnen om 2 leerlingen samen te laten lezen uit 1 boek. Wanneer meer leerlingen tegelijkertijd uit het boek lezen, is dit eigenlijk geen optie meer. Denk hier dus wel over na bij het aanschaffen van de boeken.
Ik vind het ook een erg leuk verhaal! De schrijfster heeft echt geprobeerd om een verhaallijn te schrijven die herkenbaar is voor leerlingen, maar waar ook problemen in naar voren komen. Wat moet je doen als je buitengesloten wordt? Hoe los in een ruzie op met een vriend/vriendin? Dit zorgt ervoor dat de leerlingen met veel emotie en met volle overgave zich in kunnen leven in hun rol. En zeg nou zelf… welk kind zou er nu niet op een circusschool willen zitten? Wat mijn betreft echt een aanrader voor het toneellezen in iedere klas!

Zoals ik zei, heb ik een aantal boeken aangeschaft. Binnenkort zal ik nog een boekenbabbel besteden aan de overige boeken.

Babbelpunten: 10/10.  

BOEKENPRET
Wat als je mee zou mogen doen met het circus… welke act zou je dan willen opvoeren? In deze Boekenpret gaan leerlingen daarmee aan de slag. Klik op de downloadbutton onder de afbeelding om het bestand te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *