Ga naar de inhoud

PERSOONSVORM: GETALPROEF

Leerlingen vinden het vaak erg moeilijk om de persoonsvorm de vinden in een zin. De vraagproef lukt vaak nog wel, maar bij de getalproef zijn ze vaak het spoor bijster. Deze werkvorm helpt jou om leerling inzicht te geven bij het vinden van de persoonsvorm door het toepassen van de getalproef.

MATERIALEN:
* Kaartjes.

HOE WERKT HET?
Je begint met één zin. Je laat leerlingen voor de klas staan met een woord / leesteken. Iedere woord / leesteken wordt vastgehouden door één leerling.

Vervolgens wordt het onderwerp in de zin gezocht. Bij het maken van de kaartje heb ik bewust het onderwerp bij elkaar gehouden op één kaart. Deze wordt aangepast van enkelvoud naar meervoud of van meervoud naar enkelvoud. Vervolgens wordt er gekeken welk woord er dan nog meer veranderd moet worden. De leerlingen die het onderwerp en de persoonsvorm in handen hebben, wisselen die om voor het enkelvoud / meervoud.

Tot slot wordt de persoonsvorm benoemd. Op deze manier wordt het voor de leerlingen inzichtelijk dat je de persoonsvorm kunt vinden door de aantallen in de zin te veranderen.

VARIATIE:
Je kunt deze zinnen ook inzetten tijdens de begeleide inoefening. Ieder groepje krijgt een zin. Ze moeten er samen voor zorgen dat de getalproef toegepast wordt en dat ze kunnen benoemen welk woord de persoonsvorm is in deze zin.

Klik op de download button hieronder om het bestand te downloaden!
Wil je toch nog even oefenen met de vraagproef? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *