Ga naar de inhoud

BOEKENBABBEL: TIM DE KLEINE BOSWACHTER

JAN PAUL SCHUTTEN

Tim de kleine boswachter is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil. In deze blog vertel ik jou wat ik van dit boek vond. Ook vind je onderaan dit bericht nog een verwerkingsopdracht bij dit boek onder het kopje: Boekenpret!

“ Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Jan Paul Schutten ging met ‘de echte’ boswachter Tim op pad. Tijdens urenlange wandelingen door het bos en over de hei vertelde Tim over zijn belevenissen in zijn huidige beroep als boswachter. Maar ook over hoe hij vroeger al van het stampen in de plassen kon genieten, over zijn kinderwens om later boswachter te worden én over zijn kauw Hansje die hij tam maakte. Jan Paul liet zich door deze verhalen inspireren voor de avonturen van Tim de kleine boswachter.”

WAT VIND IK?
Mijn allereerste reactie: wat een enorm leuk en lief boek is dit! Ik snap dat dit boek de lezersprijs van de kinderboeken heeft gewonnen bij de Kinderjury. Het boek geeft een inkijkje in het beroep boswachter door de avonturen die Tim en Tipi beleven. Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken die niet al te lang zijn. Hierdoor is het ook een enorm leuk boek om voor te lezen in de klas. Hierbij denk ik dat het boek het beste aansluit in groep 3/4. In groep 5 zouden kinderen het denk ik ook nog erg leuk vinden om dit boek te lezen. Ik denk ook dat wanneer je dit boek voorgelezen hebt in de klas, en je gaat daarna een wandeling maken in het bos / park, dat kinderen met een hele andere blik om zich heen kijken! Wat ook erg leuk is, is dat dit boek geïnspireerd is op de verhalen van boswachter Tim. Op social media deelt hij wat hij meemaakt en hij heeft ook een eigen televisieserie: beestenbrigade. Ideaal voor een echt inkijkje bij boswachter Tim!

BABBELPUNTEN: 8/10.

BOEKENPRET
Ik denk dat kinderen heel erg nieuwsgierig zijn naar het beroep boswachter wanneer ze dit boek, of een deel van het boek, gelezen hebben. Stel je mag je dagje mee met Tim… wat zou je dan van Tim willen weten? Wat zou je dan van Tim willen leren? Met deze boekenpret opdracht gaan ze daar over nadenken! Klik op de download button hieronder om het bestand te downloaden.

TIM DE KLEINE BOSWACHTER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *