Ga naar de inhoud

BOEKENBABBEL: HOE VOED IK MIJN OUDERS OP

STINE JENSEN
FRANK MEESTER

Deze week de tweede boekenbabbel in het kader van de Kinderboekenweek. Hoe voed ik mijn ouders op? Dit boek is één van de thematitels voor groep 7/8 en ook nog een winnaar van een “Met vlag en wimpel” in 2020.

Hoe voed ik mijn ouders op? is een bijzondere samenwerking tussen filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Eerder toerden zij al samen langs Nederlandse zalen met hun filosofische theater lezing ‘Het Opvoedcircus’ en zij schreven samen De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren. Nu komen ze met een humoristisch én filosofisch kinderboek over dit thema. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken! Elk hoofdstuk begint met het probleem van een kind, dat vervolgens tips krijgt van andere kinderen én van filosofen Stine en Frank (die zelf overigens ook geen perfecte ouders zijn…) Leuk en leerzaam voor ouder en kind! Kijk op www.kluitman.nl voor een gratis lesbrief over dit boek.

Dit is een boek dat perfect op het lijf geschreven is van pubers. Want op die leeftijd is een van je grootste irritaties toch wel je ouders. In het boek zijn 20 soorten ouders beschreven. Denk hierbij aan de “te-veel-op-de-telefoon-ouder”. Helemaal anno nu. Per categorie ouder wordt er eerst een korte omschrijving gegeven. Dit hebben ze soms zelf omschreven en soms is het omschreven met een ingezonden brief van een kind. Vervolgens worden er vragen gesteld zodat kinderen nadenken over hun eigen ouders binnen deze categorie. Daarna vertellen steeds kinderen over hun ouders binnen deze categorie. Hiermee wordt de herkenning voor kinderen die het lezen of versterkt, of komen ze tot de conclusie dat zijn/haar ouders binnen een andere categorie vallen. Tot slot wordt er een tip gegeven hoe jij je ouders “op kunt voeden” om deze vervelende eigenschap af te leren. Ook hier wordt weer variatie toegepast. Er wordt bijvoorbeeld een informatief stuk of er wordt een antwoord geschreven op een ingezonden brief. Ik denk dat alle kinderen zich wel kunnen herkennen in dit boek. Een feest der herkenning om te lezen met een knipoog hoe hiermee om te gaan.

Babbelpunten: 10/10.

BOEKENPRET
In deze boekenpret denken de kinderen na over hun eigen ouders. Hoe zouden zij die willen opvoeden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *