Ga naar de inhoud

PUZZEL GROEPSBELONING

Om het groepsgevoel in jouw klas te stimuleren, kun je gebruik maken van een groepsbeloning. Groepsbeloningen komen in vele soorten en maten. Wat belangrijk is, is dat de voortgang van deze groepsbeloning visueel gemaakt wordt voor de groep. Ook dit kan op veel verschillende manieren. Het gebruiken van een puzzel is er één van. Hieronder zie en lees je hoe dit werkt.

WAT HEB JE NODIG?
* Een puzzel
* Magneettape
* Potje / bakje

VOORBEREIDING
Plak aan de achterkant van alle stukjes een stukje magneettape. Reserveer een stuk van het whiteboard.

HOE WERKT HET?
Bepaal met jouw groep voor welke beloning zij willen gaan sparen. Schrijf dit op het bord. Zo hebben de leerlingen continu een reminder waarvoor ze sparen. Leg uit dat de groep de puzzel compleet moet maken om deze groepsbeloning te behalen. Zorg voor ongeveer 2 momenten per dag (dit mag uiteraard ook meer zijn als jouw groep dit nodig heeft) hebt wanneer de groep kan werken aan het behalen van de beloning. Zorg er in het begin voor dat de leerlingen dit “makkelijk” kunnen behalen zodat ze succeservaringen opdoen en gemotiveerd raken en blijven om de beloning te halen.

Iedere keer dat het lukt, verdient de groep één puzzelstukje. Dit stukje wordt op het bord gehangen. Zo is de voortgang voor de groep goed zichtbaar . Daarnaast is het voor de leerlingen ook heel duidelijk wanneer de beloning behaald is, als de puzzel compleet is. Je kunt zelf een stukje uit de pot halen en ophangen, maar je kunt dit ook een leerling laten doen. Is de puzzel compleet? Dan is de groepsbeloning behaald en kun je weer opnieuw beginnen. 🙂

Naast dat je de beloning op het bord kunt schrijven, kun je ook een kaartje ophangen.

Klik op de downloadbutton hieronder om het bestand voor dit kaartje te downloaden. Er zit een PDF versie bij. Deze kun je printen, lamineren en vervolgens met een whiteboard stift de beloning erop schrijven. Er zit ook een bewerkbare PowerPoint bij, mocht je het er meteen in willen typen voordat je het uitprint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *