Ga naar de inhoud

DE DONUTWINKEL: GROEPSACTIVTEIT BREUKEN BENOEMEN

De Donutwinkel is een groepsactiviteit voor het benoemen van breuken. De klas wordt omgetoverd tot een donutwinkel en de leerlingen moeten de bestellingen van de verschillende klanten in orde maken. Hieronder lees je hoe dit werkt.

MATERIALEN:

* Voor iedere leerling een blad met een bestelling.
* Voor iedere leerling een lege donutdoos.
* Voor iedere leerling een blad met donuts.
* Voor ieder leerling een groepsoverzicht.
* Antwoordenblad.

VOORBEREIDING:

Print de materialen hierboven voor iedere leerling. Je kunt er voor kiezen om de donutdoos op gekleurd papier uit te printen zodat deze meteen ingekleurd is. Uiteraard kan deze ook gewoon ingekleurd worden.

HOE WERKT HET?

Deze activiteit kun je over meerdere dagen verspreiden.

1. Alle leerlingen krijgen een bestelling, donutdoos en een blad met donuts. De bestelling die op het blad beschreven staat, moet in orde gemaakt worden. Dit doen ze door de donuts op de juiste manier in te kleuren, op de donutdoos te plakken en de breuken op de bon op het bestelblad in te vullen. Deze plakken ze aan de achterkant van de donutdoos. Ze kunnen hem ook bij zich houden.

2. Wanneer alle leerlingen hun bestelling klaar hebben, kunnen de bestellingen van de hele groep in kaart gebracht worden. Iedere leerling heeft hiervoor een groepsoverzicht nodig. Je kunt leerlingen elkaar op laten zoeken in de ruimte om elkaars bestelling in kaart te brengen, maar je kunt ze ook in een ruimte (of verdeeld over meerdere ruimtes) ophangen zodat de leerlingen ze zelf op kunnen zoeken. Alle breuken worden ingevuld op het antwoordenblad. Wanneer je de bestellingen in de ruimte ophangt, kun je deze opdracht bijvoorbeeld ook toevoegen aan de weektaak.

3.De bestellingen worden nagekeken. Dit kun je doen door iedereen z’n eigen donutdoos te laten presenteren, maar je kunt ook het antwoordenblad op het bord zetten.

Heeft jouw groep meer uitdaging nodig? Laat ze dan hun eigen bestelling bedenken en klaarmaken. Of wissel deze met klasgenoten zodat ze elkaars bestellingen klaar moeten maken. Er zit een lege bestelling bij voor deze optie.

Klik op de afbeelding hieronder om naar het product te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *