Ga naar de inhoud

BOEKENBABBEL: HANDBOEK VOOR SUPERHELDEN DEEL 1: HET HANDBOEK

ELIAS & AGNES VAHLUND

Dagboek van een superheld is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil. In deze blog vertel ik jou wat ik van dit boek vond. Ook vind je onderaan dit bericht nog een verwerkingsopdracht bij dit boek: Boekenpret!


Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest vanwege haar flaporen. Op een dag, wanneer ze weer eens door het groepje jongens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek en dat blijkt het begin te zijn van Lisa’s transformatie tot de superheld genaamd Het Rode Masker.

‘Plotseling zag Lisa dat één van de boeken op de plank bijna licht gaf. “Handboek voor Superhelden” stond er op de rug. Ze kreeg het gevoel of het boek tegen haar praatte, haar vroeg het uit de kast te pakken en te gaan lezen …’

WAT VIND IK?
Ik was aangenaam verrast voor dit boek. Het boek zit er stoer uit waardoor dit aantrekkelijk is voor kinderen om uit de kast te pakken. Deze ‘graphic novel’ is makkelijk te lezen waardoor het voor veel kinderen op veel verschillende niveaus te lezen is. Gezien het onderwerp van het boek is dit boek het meest geschikt om zelf te lezen voor groep 5/6.

De hoofdpersoon is Lisa. Lisa wordt gepest omdat zij grote flaporen heeft. Ik denk dat veel kinderen zichzelf hiermee kunnen identificeren omdat pesten om uiterlijke kenmerken helaas vaak voor komt. In het boek leert ze hiermee om te gaan door zichzelf te transformeren in een echte stoere superheld! Dit is ook meteen een van de dingen die ik zo leuk vind aan dit boek: er staat een meisje centraal als superheld!

Ik denk dat dit boek ook een goed middel kan zijn om het gesprek over pesten aan te gaan in de klas. Het boek is laagdrempelig, maar snijdt het onderwerp vlijmscherp aan. Dit kun je doen wanneer er gepest wordt in de groep, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Daarnaast vind ik dat dit boek een goed beeld geeft dat je alles kunt worden wat je wilt zijn als je maar je best ervoor doet. Lisa moet namelijk ook heel erg hard oefenen met alle technieken die in het handboek beschreven staan voordat het lukt. Wat ik jammer vind, is dat het boek aan de dunne kant is waardoor leerlingen het snel uit zullen hebben.

Kortom: een goed boek binnen het thema van de Kinderboekenweek 2021! En ik moet ook zeggen: ik ben heel erg nieuwsgierig naar de volgende delen om erachter te komen hoe dit verhaal verder zal gaan! Want inmiddels zijn er al 5 delen beschikbaar van deze fantastische serie!

BABBELPUNTEN: 8/10.

BOEKENPRET

Ik heb voor dit boek een schrijfopdracht gemaakt. Aan het einde van het boek zie je twee bladzijdes uit het dagboek Lisa. Op deze twee bladzijdes schrijft zij over wat zij meegemaakt heeft. Bij deze schrijfopdracht gaan de leerlingen de derde bladzijde uit haar dagboek schrijven.

Je kunt het bestand downloaden door op de download button hieronder te klikken!

HANDBOEK VOOR SUPERHELDEN DEEL 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *