Ga naar de inhoud

30 TELLEN

Woordenschat ontwikkelen bij leerlingen betekent consolideren, consolideren en nog eens consolideren. Net zo lang tot het woord in het lange termijn geheugen zit. Het is van belang om leerlingen de woorden op veel verschillende manier te laten consolideren. Spelletjes zijn daarbij mijn favoriet (en bij de leerlingen trouwens ook)! Een daarvan is het bekende 30 Seconds. Hieronder vertel ik je hoe je dit spel in kunt zetten bij Taal Actief.

Taal Actief biedt ieder thema veel woorden aan. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen het reguliere aanbod en woordenschat extra. Mijn ervaring hierbij is dat woorden vaak wel in het korte termijn geheugen belanden, maar niet in het lange termijn geheugen. Dit komt vaak doordat een thema afgerond is, en de methode door gaat met het nieuwe aanbod. Leerlingen hebben dan onvoldoende tijd gekregen om de woorden in hun lange termijn geheugen op te slaan. Hoe kun je er nu voor zorgen dat leerlingen deze woorden toch actief blijven gebruiken? Mijn oplossing hiervoor is 30 Tellen!

Voor iedere jaargroep is er een set van 30 Tellen beschikbaar. Dit is er zowel voor het reguliere aanbod als voor woordenschat extra. De set is opgedeeld in de verschillende thema’s. Hierbij heb ik ieder thema een eigen kleur gegeven zodat je zelf goed onderscheid kunt maken tussen de thema’s. Ieder thema bevat 9 kaartjes in de reguliere set en 15 kaartjes in de extra set. Ieder kaartje bevat 4 woorden. Het fijne van deze sets is dat je dus de set kaarten waar de leerlingen mee gaan spelen, steeds uit kunt breiden. Bij ieder thema worden er nieuwe kaarten toegevoegd en blijven ook de “oude” kaarten in het spel. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de kaarten van het huidige thema aan te bieden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om, zeker aan het begin van het schooljaar, kaartjes van het vorige leerjaar aan te bieden.

30 tellen? Dat is veel te kort voor mijn leerlingen om de woorden te omschrijven! Geen probleem! Je kunt het spel heel gemakkelijk aanpassen door de leerlingen bijvoorbeeld een zandloper van 60 seconden te laten gebruiken. Ook kun je het klassikaal inzetten. Jij als leerkracht omschrijft het woord en de leerlingen moeten het raden.

Je kunt bij dit spel gewoon gebruik maken van een regulier spelbord. Er is bij de kaartjes geen onderscheid gemaakt in verschillende kleuren, dus dit spelelement is bij deze versie niet van toepassing. Heb je geen spelbord? Geen probleem! Ik heb er ook een spelbord bij gemaakt welke te vinden is in de webshop.

Klik hieronder op jouw groep om naar 30 Tellen voor jouw groep te gaan!

Veel consolideerplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *