Ga naar de inhoud

DE BLOEMENTUIN: VERKLEINWOORDEN

Je kent waarschijnlijk de werkvorm met de proppen. De bloementuin is een activiteit die hierop gebaseerd is. Hierin heb ik een aantal aanpassingen gedaan zodat het op meer manieren ingezet kan worden. Je kunt hiermee oefenen met verkleinwoorden.

WAT HEB JE NODIG?
* Bloemen (kaartjes/proppen). Er zitten in totaal 72 woorden in verdeeld over de verschillende soorten verkleinwoorden.
* Werkblad. Dit werkblad zit er in 3 verschillende versies in en een lege versie (zie foto’s hieronder).
* Antwoordenblad.

Voordat je gaat beginnen met het voorbereiden van de bloementuin, moet je eerst bedenken op welke manier je het aan wilt bieden.

WERKBLAD #1
VOORBEELD KLEINE PROPPEN / KAARTJES
WERKBLAD #2
VOORBEELD GROTE PROPPEN / KAARTJES
WERKBLAD #3

HOE WERKT HET?
Je kunt deze werkvorm op 3 manier inzetten: klassikaal, in een kleine groep of als task box activiteit.

1. KLASSIKAAL
Om deze werkvorm klassikaal in te zetten, is het verstandig om de grote kaartjes met bloemen af te drukken op A3 formaat. Op deze manier worden de bloemen wat groter en dat gooit makkelijker. Wanneer je de bloemen op wat steviger papier afdrukt dan de standaard 80 gram, gooien de bloemen ook wat makkelijker. Je beslist van te voren welk tuintje het grootst moet worden. Daar voeg je de meeste bloemen van toe. Voor alle vormen zijn woorden beschikbaar, 72 in totaal. Je kunt natuurlijk ook een tijdslimiet instellen. Het tuintje dat dan de meeste bloemen heeft, wint. De leerling pakt een bloem, bekijkt het woord en schrijft het woord in de goede kolom. Er wordt opnieuw een propje gemaakt van dat woord en een nieuwe bloem wordt gekozen. Zorg ervoor dat je meer bloemen hebt dan leerlingen. Aan het einde wordt gekeken welk tuintje de meest bloemen heeft.

Tip: wanneer je het werkblad op bruin papier print, lijkt het echt een tuin :).

2. KLEINE GROEP
De tweede manier om deze werkvorm in te zetten is in een klein groepje. Dit zorgt ervoor dat je het in zou kunnen zetten tijdens een circuit. Maar misschien heb je wel een drukke groep en werkt het daarom beter om in kleine groepjes te werken. Kies van te voren of je van de grote / kleine kaartjes proppen wilt maken. Beide zijn hiervoor geschikt. Wil je niet met proppen werken? Geen probleem! Bekijk dan de variatie onderaan. Verder werkt het hetzelfde als de klassikale vorm alleen worden de bloemen niet door de klas gegooid.

3. TASK BOX
De derde manier om deze werkvorm in te zetten is als Task Box activiteit. Dit zorgt ervoor dat je het in zou kunnen zetten tijdens een circuit, als weektaakactiviteit of als klaar activiteit. Maak van te voren proppen van de kleine kaartjes. Wil je niet met proppen werken? Geen probleem! Bekijk dan de variatie helemaal onderaan. Verder werkt het hetzelfde als de klassikale vorm alleen worden de proppen niet door de klas gegooid.

VARIATIE
Wil je niet met proppen werken? Geen probleem! Print en lamineer dan alle kleine kaartjes. Maak hiermee een afpakstapel. Er wordt een bloem van de stapel gepakt. De leerling bekijkt het woord en schrijft het woord in de goede kolom. De bloem wordt weer onderop de stapel gelegd en er wordt een nieuwe bloem gepakt.

VERKLEINWOORDEN
Bij deze activiteit kun je gebruik maken van de verkleinwoorden die eindigen op: -je, -tje, -pje, -kje en -etje. Hebben jouw leerlingen bepaalde verkleinwoorden nog niet gehad of wil je deze niet inoefenen? Geen probleem! Laat deze kaartjes dan weg. Je houdt nog voldoende kaartjes over. Er zitten ook drie verschillende werkbladen bij met de meest voorkomende samenstellingen voor het oefenen van de verkleinwoorden. Mocht dit toch niet passend zijn, gebruik dan het lege werkblad voor een eigen invulling.

Klik op de afbeelding hieronder om naar het product te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *